Oorlogswinter

                       Auteur: Jan Terlouw

Informatie over Jan Terlouw

Jan Terlouw is geboren in Kamperveen op 15 November 1931. Hij had twee broers en twee zussen. Hij verbleef tijdens de tweede wereldoorlog in Wezep dat ligt in Gelderland. Na 1967 lid  te zijn geworden van de D66, werd Jan Terlouw actief in de Utrechtse gemeentepolitiek. Hij hield zich, net als D66 in die tijd, veel bezig met het betrekken van de Utrechtse burger bij de politiek. Jan Terlouw is getrouwd en heeft samen met zijn vrouw Alexandra van Hulst vier kinderen gekregen. Drie dochters en één zoon. Jan Terlouw woont nu in Twello dat ligt in Gelderland.

Waarom heb ik dit boek gekozen om te gaan lezen? Wat verwacht ik er van?

We kregen dit boek van school om te gaan lezen, voor het beter worden in lezen en woorden leren kennen en het leren van begrijpend lezen. Het boek zelf lijkt mij opzich wel leuk en spannend maar het zal niet het aller leukste boek zijn wat ik ga lezen denk ik. Ik vind andere boeken leuker als oorlogswinter zelf vind ik dagboek van een muts, leven een loser of Geronimo Stilton leuker omdat  dat een leukere manier van lezen vind met bijvoorbeeld plaatjes.

Hoe vond ik het boek?

Dit verhaal raad ik aan want het is een spannend en best wel heel leuk boek zeker een aan rader!

Dit verhaal is leerzaam want je leert er veel van hoe het gaat in de koude oorlogswinter 1944 - 45 en dat is echt heel mooi.

Dit verhaal is spannend want er gebeuren veel spannende dingen in het boek en dat is juist heel erg leuk vind ik.

Dit verhaal kan echt gebeurt zijn want er is in het verleden wel al een koude oorlogswinter geweest.

Samenvatting Oorlogswinter

Het boek gaat over een jongen, Michiel genaamd, midden in de tweede wereldoorlog. Om precies te zijn de winter van 1944/1945. Eerst is hij toeschouwer in de oorlog. Tot zijn buurjongen Dirk hem een brief geeft. Hij geeft die brief omdat hij die avond een overval pleegt op een distributiekantoor. Mocht het misgaan dan weet iemand tenminste iets van die piloot af. In die brief staat dat Dirk een Engelse piloot heeft gevonden en mocht de overval misgaan iemand de Engelse piloot moet kunnen verzorgen in het hol wat door Dirk gegraven is. En inderdaad, de overval mislukt. Alles gaat die dag daarna mis en uiteindelijk leest Michiel de brief zelf maar. Daar staat dus in over de piloot. De piloot, Jack, is gewond aan zijn schouder en been. Michiel moet hem nu verzorgen. Dat houdt in dat hij vaak voedsel moet brengen etc. Het lukt hem wonderwijl altijd wel wat op te brengen. Intussen wordt er een dode Duitser in de bos gevonden. De Duitsers pakken 10 mannen uit het dorp van Michiel op. Waaronder zijn vader, die burgemeester is. Mocht de dader zich niet melden dan worden alle 10 de mannen opgehangen. De dader meldt zich niet. 5 mannen worden doodgeschoten. Ook de vader van Michiel. Intussen is Dirk ontsnapt. Hij is gewond, maar het gaat. In de woonplaats van Michiel wordt veel verraden. tenminste, zo zegt men. Zo worden tal van mensen opgepakt voor verschillende zaken. Michiel maakt zich daar erg druk om. Steeds heeft hij er wat mee te maken. Intussen is Jack al zoveel hersteld dat hij zich weer in de strijd wil gooien. Michiel heeft wel een idee. Zijn 'oom' Ben. Die man was al lang een hele goede vriend van de familie en Michiel noemt hem dan ook oom. Michiel wist dat hij in het verzet zat en vroeg aan hem of hij kon regelen dat Jack weer terug naar Engeland kon. Dat was mogelijk en zo kwam Ben, Jack ophalen in het hol. Michiel had al afscheid genomen en ging maar wat buiten zitten. Ineens hoorde hij Duitse stemmen in een schuur naast het huis. Hij begreep het meteen. Hij pakte z`n fiets en racete naar het hol. Wat blijkt nou: Oom Ben bleek een trouwe volger van Hitler te zijn. Hij was van plan zo met de piloot, in de handen van de Duitsers te lopen. Oom Ben bleek de verrader te zijn. Er werd besloten Ben over te dragen aan het verzet. Op weg naar de leider van het verzet viel er een bom op een daar opgestelde mutitiewagen en was Ben doodt. Iets later werd Nederland bevrijdt.

Hoofdpersonen uit het boek Oorlogswinter

Michiel Beusekom van 15 jaar is de hoofdpersoon uit het verhaal. Hij is al best volwassen voor zijn leeftijd. Als zijn vader wordt dood geschoten door de Duitsers wordt hij nog meer volwassen en wil hij wraak nemen op de Duitsers (hij wil ze dus dood). Hij was een behulpzame, volwassen en stille jongen. Hij doet veel voor andere mensen en neemt ze ook in vertrouwen. Dirk Knopper is ook één van de hoofpersonen hij kan goed omgaan met het verzet. Dirk is een goede vriend van Michiel, en is ook ongeveer even oud als Michiel. Dirk is ook voor niks bang.